Skip to navigation

ЗАФ брошура

среда, 11. јун 2008., 18:52, 0 Коментари

Брошура која је бесплатно дељена на Зрењанинском Антифашистичком Фестивалу слободно је доступна је и у електронским варијантама, у форматима предвиђеним за читање и штампу.

Брошура садржи уводни текст под називом "Против фашизма, без компромиса!" са преводима на мађарски и ромски језик, као и главни текст, са насловом "Неколико честих савремених предрасуда о фашизму и жртвама фашизма".

Преносим уводни текст брошуре:

Против фашизма, без компромиса!

Постојање фашистичких група у Србији је данас реалност. Свеопшта навала национализма и међу-националних тензија замагљује нашу перцепцију реалности и чини да заборавимо да су неке појаве потпуно неприхватљиве. Ако не реагујемо на фашизам, онда смо већ прошли пола пута до потпуне легитимизације ове злочиначке идеологије.

Данас су фашисти у Србији окупљени у неколико организација: “Крв и Част/Национални строј”, “Расоналисти”, “Образ”, “Омладински покрет 64 жупаније” (“64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom”)... Оно што их чини изузетно опасним јесте, на првом месту, њихова склоност ка насиљу. Неонацисти су у Србији доказано одговорни за барем три убиства, као и за небројене друге насилне инциденте чије су жртве били припадници најразличитијих мањина, али и сви грађани Србије.

Фашизам се у Србији ослања и на домаћу фашистичку традицију која сеже од оснивања покрета Збор 1935. године, али и на најновије позајмице из западног неонацистичког покрета. Једна од тих позајмица је и тактика насилне борбе позната под именом “отпор без вође”. Овакав вид организовања, који инсистира на децентрализованости, омогућава неонацистима да у јавности оставе погрешан утисак о непостојању некаквог организованог фашистичког покрета. Зато је погрешно фашистичко дивљање схватати као појединачне, неповезане, “пијане” испаде. Друга ствар која фашисте у Србији чини изузетно опасним су везе које ови екстремисти имају за званичним и општеприхавћеним структурама у друштву, као што су политичке странке или државне институције.

На фашизам морамо реаговати сви солидарно. Фашисти су обично људи, које сваки дан срећемо на улици и наша дужност као активних чланова и чланица друштва јесте да реагујемо на појаве насиља и мржње, као и на покушаје да идеологија чију суштину чине насиље и мржња стекне легитмни статус у друштву. Врло је важно да они који су у већини одбију да се повинују вољи насилне мањине - а управо такву мањину представаљају фашисти. Зато је антифашизам неопходан. Данас, као и увек.

Брошуре можете преузети овде:

Ознаке: , ,

 

0 Коментари:

Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]

<< Почетна

Back to top